Столично училище отвори врати за дискусия срещу агресията

„Агресията и насилието в училищата“, бe темата за дискусия, която  представи  фондация “Слънчеви пътеки“ в столичното 125 СУ “Боян Пенев“ пред ученици от пети клас, с водещ и лектор психологът Христо Монов. За целта организаторите предоставиха  специална тематична книжка за децата, която да им послужи в училището и дома.

Идеята на хората от фондацията e да бъдат полезни на децата, родителите и техните преподаватели с образователна лекция и диалог за агресията, за нарасналата престъпност. в учебните заведения. Данните сочат,че  България е сред първите 10 държави с най-висок процент на тормоз в училище, според изследване на Световната здравна организация в 43 страни. Само за една година агресията в училище се е увеличила два пъти, според статистиката. Над 4500 са ситуациите с физическа и вербална агресия в образованието за 2016/2017г., според МОН. За това и подготовката около обучението срещу агресията беше една отговорна задача, която без подкрепата на народните представители от ПГ на“БСП за България“ Ирена Анастасова /бивш директор на 125-то СУ “Боян Пенев“/ и Димитър Данчев нямаше да се осъществи, споделят от фондацията.

В актовата зала на училището се събраха петокласници и техните преподаватели. Въпреки учебния ден и ангажиментите си, директорката Венелина Николова  радушно прие инициативата и заедно с колегите си присъства на обучението. В залата бяха дошли зам.-директорката Жанета Рачева, учителят по физкултура и класен ръководител на 5-ти“Д“ Атанас Стоилов, педагогическия съветник Антония Исаева, преподавателката по български език и литература и класна на 5-ти“Е“ клас Магдалина Петрова.

С професионализъм и естествен подход Христо Монов разкри тайните на агресията  с подрастващите. Той обърна внимание на корените в агресивното поведение, вербалната агресия, прекомерното използване на интернет  и таблетите. Психологът дискутира с учениците проблема с дългото прекарване с виртуалните игри, гледането на филми с насилия и убийства, както и възприемане на подобен модел на поведение. Христо Монов подчерта необходимостта от спорт и движение, което спомага за самоконтрола и овладяването. Стана дума за тежките раници и как може да се реши този проблем.

 Въпросите и отговорите за агресията, за изхода от лошите навици ще продължават да вълнуват ученици, учители и родители. Част от нашата мисия е да помагаме за решаване на подобни проблеми, споделиха Даниела Козовска и Паола Колева от фондация “Слънчеви пътеки“.

В края на срещата преподавателите и учениците благодариха на Христо Монов и на организаторите. А ние не можехме да не забележим вложения труд, професионализъм и любов в 125 СУ “Боян Пенев“, едно от най- авторитетните училища, известно с десетките медалисти от различни състезания, с реда,  дисциплината и успехите.С невероятните си кабинети по природни науки, с двата малки музеи съхранили българския дух, творчество и миналото на българските училища.

инж. Миглена Китанова

управител на Фондация“Слънчеви пътеки“

buildingcreativeGreenHouse

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *