Християнското семейство събра вярата, любовта към перото и изкуствата

Денят на християнското семейство и православната младеж събра отново духовността и творчеството в салона на НЧ „Димчо Дебелянов 1960“. Дъждовният ден не попречи на хора от различни поколения да се отдадат на радостта от словото, музиката, песните, поезията.

Скъпи гости на читалището бяха директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, поет с международна известност, бивш директор на ДТ „Апостол Карамитев” в Димитровград, член на СБП и СБЖ и носител на националната награда „Димчо Дебелянов“, зам.-председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, председател на Национална асоциация „Сигурност” полк. Чавдар Петров, полк. Кирил Парапанов, секретар на централната контролна комисия на СОСЗР, поета Георги Н. Киров, носител на първата националната награда „Димчо Дебелянов“, поета с китара Славимир Генчев, журналист и редактор, бивш уредник на къщата-музей „Д. Дебелянов”, председателят на настоятелството доц. д-р Иван Митев, представители на обществеността, възпитаници на читалището, преподаватели.

Специални поздравления за празника бяха получени от председателя на СБЖ Снежана Тодорова, от главния редактор на сп. „Черно и Бяло“ Станислава Пекова, от народния представител Димитър Данчев, който по традиция подкрепя културните инициативи на читалището.

Заради празника президентът на фирма „Български гоблен” Росица Бакалова представи на присъстващите гоблени с лика на „Рождество Христово“, „Момиче и ангел“, „Св.Анна”, „Рождество Христово”, „Йерусалимската Света Богородица”. Удивителното ѝ творчество да пресъздава история събира почитатели и ценители от света. Бакалова дари на гостите специално изрисувани курабийки с посвещение. Лидия Фичерова пък удиви публиката с фино изработени коледни украси и бижута с мотиви от български шевици.
На празник, като на празник! Както повелява традицията: подредена маса, питка, свещ, китка здравец, менче и вино.

Както всяка година, на този ден, празничната проповед за Въведение Богородично на негово благоговенство отец Валентин Тупаров от „Свето Възнесение Господне” съсредоточи вниманието на жадните за духовност, любов и истинска добродетел. Той пожела здраве, мир, радост и любов в семействата. Насърчи родителите да възпитават децата си в добро, справедливост, да могат младите да открояват злото от доброто. Всички бяха поръсени със светена вода за здраве и късмет.

„Читалището ни е пристан на добрите хора и на всеотдайните творци, на невероятно талантливите деца и на техните родители. Днес семействата трябва да са сплотени, да се помъчат да видят забавните и влюбени неща на този свят. И да не забравят да правят добрини, големи, малки, нищожни, ежедневни“, се каза в словото на водещата към гостите за празника.
С много настроение и любов бе аплодиран Марио Кръстев, възпитаник на музикалния педагог на читалището Роси Йорданова. Той изсвири на пиано и изпя песента „Затова“ със специфичната за него нежност и професионализъм, което предизвика аплодисментите на публиката.

Малките певци на преподавателката Велислава Йорданова – Андрей Манов и Ирина Милева впечатлиха публиката със сърцатите си изпълнения и артистичните си умения.
Приятните преживявания не спряха до тук. Преподавателят по пиано Марио Йоцов и цигуларката Незиха Ибишева омагьосаха слушателите с класическите си изпълнения, пропити с вдъхновение и радост.

В Денят на християнското семейство, организаторите получиха топли и мили поздравления от Атанас Капралов, който рецитира свое стихотворение и стихотворението на Димчо Дебелянов „Да се завърнеш“. Големият поет пожела много любов и вдъхновение, а също и творческо сътрудничество.

Георги Н. Киров и Славомир Генчев припомниха исторически събития от живота на патрона на читалището Димчо Дебелянов, подчертаха неговия неотразим талант и саможертва.
Празничният ден завърши с похапване от питката, снимки за спомен и пожелания за следващи срещи.

buildingGreenHouse

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *