Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/slun5cny/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/slun5cny/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/slun5cny/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
19 СУ “Елин Пелин“ отвори врати срещу агресията и езика на омразата – Слънчеви пътеки – Неправителствена организация

19 СУ “Елин Пелин“ отвори врати срещу агресията и езика на омразата

„Агресията и насилието в училищата“ бe темата за дискусия, организирана от  фондация „Слънчеви пътеки“ в столичното 19 СУ“Елин Пелин“ с ученици от   шести клас. Вождещ бе Александра Алгафари-неорайхиански аналитичен психотерапевт и училищен психолог, която прие мисията на фондацията с радост и съгласие. За разлика от друг път, този  час на класа,   бе истинско предизвикателство за децата. В препълнения салон темата за агресията бе разнищена, бе анализирана, бе разиграна.   За целта на срещата  фондацията  предостави на учащите книжката „Усмихни се“, която да им послужи в училището и в дома.
Идеята на „Слънчеви пътеки“ e да бъдат полезни на децата, родителите и техните преподаватели с образователна лекция и диалог за агресията, за нарасналата престъпност в учебните заведения. Данните сочат, че България е сред първите 10 държави с най-висок процент на тормоз в училище според изследване на Световната здравна организация в 43 страни. Само за една година агресията в училище се е увеличила два пъти според статистиката. Над 4500 са ситуациите с физическа и вербална агресия в образованието за 2016/2017 г. според МОН. Затова и подготовката около обучението срещу агресията беше една отговорна задача, която без подкрепата на народният представител от ПГ на „БСП за България“  Димитър Данчев нямаше да се осъществи, споделят от фондацията.
Училището, чийто патрон е големият творец Елин Пелин, ни посрещна с талантливо изрисувани  пана на неговия лик, с много портрети на български писатели и възрожденци, с готовност да се включат повече учащи  в темата за агресията и езика на омразата. Реновираната и уютна библиотека, пък приканваше с интересна литература, читалня и масичка за отдих и раздумка.

Директорът на училището Клара Арабаджиева, заместник-директорът на средния курс Мая Желазкова, педагогическият съветник Гергана Узунова, библиотекарят и координатор на извънкрасни дейности Нина Ангелова, класните ръководители на шестите класове, дадоха своето гостоприемство, за да се проведе един урок по общуване, различен от омразата и гнева в обществото.

Като истински професионалист Александра Алгафари въведе момичетата и момчетата  в света на психологията, даде примери от ежедневието за езика на омразата, негативните мисли, нараняването. Тя сподели за разновидностите на аграсията, които влияят в различна степен на човека  и за скритото натрупване, което не винаги се споделя. Под формата на игри се показаха сцени между „жертва“ и „агресор“, с образователна цел и как може да се предпази човек от формите на агресия. Показани бяха примери за нападение чрез обиди и провокация. Показано бе как може да се парира аграсията. „И в това е смисълът“, каза Алгафари. И обясни как може да се избегне и предотврати подобно опасно поведение в критична ситуация.

По време дискусията бяха задавани десетки  въпроси, свързани с причините за лошите и негативни връзки между хората, за ситуациите в училище и в къщи, за агресията в медиите и социалните мрежи. Децата бяха изключително любознатилени и любопитни, но и някак философски настроени.

Част от нашата мисия е да помагаме за решаване на подобни проблеми, споделиха Даниела Козовска и Паола Колева от фондация „Слънчеви пътеки“.
В края на срещата преподавателите и учениците благодариха на Александра Алгафари и на организаторите, пожелаха си до нови срещи и се фотографираха за спомен.

Управителят на фондацията Миглена Китанова благодари на всички за инициативата да бъдат заедно, поднесе и поздравления на екипа на сп.“Черно и бяло“ за отразяването, за професионализма и готовността да бъдат в мисията срещу агресията.

Училището

Историята на 19. Средно училище „Елин Пелин” започва през далечната 1932 г. и вече близо девет десетилетия то има мисия да открива и да дава множество възможности за личностно израстване и изява.

Училището открива хоризонтите  на модерното образование още през 70-те години на миналия век, когато са разкрити първите паралелки с изучаване на немски език. По- късно с 19-то училище се свързва експерименталното въвеждане на диференцираната система за обучение след седми клас и формирането на три профила: хуманитарен, природоматематически и технико-технологичен.

Днес в 19. Средно училище „Елин Пелин”,  чието мото е „Създаваме лидери!”, се обучават над 1100 ученици и преподават 92 учители.  Основните приоритети в неговата дейност са свързани с реализиране на новата държавната образователна политика във всички нива на училищното образование. Екипът на училището работи за подобряване на функционалната грамотност на учениците, въвеждане на иновативно образование чрез внедряване и използване на платформи за електронно обучение, в т.ч. и за качествена вътрешна квалификация и кариерно развитие на педагогическите специалисти. Прилагат се принципите за приобщаващо образование – обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие на учениците, за подобряване на качеството на учебно-възпитателния процес, професионалното обучение и конкуретноспособността на младите хора на пазара на труда.

Приоритет на училището са чуждите езици – немски, английски, норвежки, датски, а от следващата учебна година и шведски език. Немски и английски език са задължителни предмети от учебния план и се изучават от 1-ви до 12-клас, а скандинавските езици се изучават единствено тук.

  1. Средно училище е за предприемачество и бизнес, като на учениците се дава възможност за практическо приложение на знанията и уменията, придобити в учебните часове, чрез участието им в иновативни лагери, учебни компании и стажантски програми от ново поколение .

От тази година училището е иновативно, прилагайки: компютърно моделиране и програмиране от 1. клас; нейтив спикър по немски и английски език във всеки образователен етап; дигитална учебна среда – „Училище в Облака”.

Пак от тази година в сътрудничество с Гьоте институт – България, училището е част от мрежата на PASCH училищата – „Училищата: партньори за бъдещето”. В тази Световна мрежа членуват над 2000 училища по света, като 19. Средно училище е едно от трите български и единственото столично училище, което има възможност да развива и надгражда знанията и компетентностите на учениците по немски език чрез активния обмен на информация с техни връстници от мрежата на PASCH училищата, а за учителите са създадени условия да усъвършенстват своите методико-дидактически похвати.

инж. Миглена Китанова

Управител на фондация “Слънчеви пътеки“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *