Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/slun5cny/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/slun5cny/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/slun5cny/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Интервю с Паола Колева-преподавател в 31 СУЧЕМ “Иван Вазов“ – Слънчеви пътеки – Неправителствена организация

Интервю с Паола Колева-преподавател в 31 СУЧЕМ “Иван Вазов“

Във връзка с изпълнението на проекта „Променяме света“ на фондация „Слънчеви пътеки“, одобрен и финансиран от Столична програма „Социални иновации“ , с Договор рег.№ СОА23-ДГ56-4213 от 12.10.2023 до 25.11.2023г., в партньорство  с две културни институции в столицата: 59 ОУ „Васил Левски“ и НЧ“Димчо Дебелянов-1960  ви предлагаме интервю с Паола Колева-преподавател в 31СУЧЕМ“Иван Вазов“, член на УС на фондация „Слънчеви пътеки“

  1. Уважаема госпожо Колева, как възприемате проекта “Променяме света“ към СП “Социални иновации“ на фондация „Слънчеви пътеки“, чийто партньор е 59-то ОУ „Васил Левски“ и НЧ “Димчо Дебелянов-1960“?

Проектът ,,Променяме света“ е начин да накараме децата да възприемат добродетелта като специално умение и белег на характера, за да се отнасяш по специален начин към добротворството, да ги научим, че правенето на добро е акт, който не струва нищо, но оставя дълбоки следи в човешката душа- променя я и прави света различен.  А промяната тръгва от теб самия,  да промениш света  – зависи от гледната точка на всеки човек и се предава на хората по един вълшебен начин, намирайки пътищата към сърцето.

Светът,  в който живеем може да бъде променен, за да се превърне в красиво и уютно място, защото той е наш дом и убежище.

  1. Фондацията участва през 2021 г.  в още един успешен проект  „Дървото на доброто“. Как  учениците приемат добротата като норма на изява и успяват да я приложат в сферата на изкуството и културата?

В света и съвременния начин на живот отвсякъде ни залива агресия, ненавист, расова омраза, безразличие и цинизъм.

Но хиляди, или може би милиони, анонимни рицари на доброто по целия свят извършват своя малък подвиг на милосърдие и съпричастност към непознатия, към нуждаещия се, към по-слабия. Аз съм сигурна, че точно те променят целия порядък на Вселената. И че тяхното пренебрежимо дребно делнично добро, както ефекта на пеперудата резонира някъде в другия край на света. На това искаме да научим подрастващите. Децата имат своя собствена гледна точка, през която пречупват света и отразяват това в изкуството, защото то е огледало на душата. Децата винаги рисуват света красив и пъстър… Това е така, защото в техните очи той е такъв…  Задачата на нас- възрастните е да им помогнем.

  1. Можем ли днес да променим света, да отворим път за едно по-добро бъдеще?

Повечето хора са скептично настроени относно въпроса да промениш света. Избират  асфалтирания път, по който минават всички, вместо прашната пътека, по която се движат единици с цел да я направят нещо различно. Насочват се към общоприетото, към шаблона,  вместо те самите да нарисуват нещо ново.

Да дариш нещо, но то да е от сърце, да помогнеш (да дадеш) без да очакваш нещо в замяна – то рано или късно идва, защото всичко се връща. Нима малките неща не променят света? Искрено вярвам, че у всеки е заложен талант, дарба и потенциал, който трябва да бъде открит и развиван. Тези таланти карат човек да се чувства истински щастлив и пълноценен в живота си. Това е Божественото помазване, което всеки носи от Твореца. 

  1. С кои инициативи на учениците си се гордеете и открито ги поощрявате?

Гордея се с всичко, което е постигнало всяко дете, изявявайки себе си, защото това е победа в делничната битка с трудностите.  Всяка рисунка, написано съчинение, красива апликация, декламирано стихотворение…   Децата имат нужда от насока, окуражаване и някой да им каже, че „ Всичко е възможно за този, който вярва“. Тогава нещата започват наистина да се случват! Радостта и смисълът от живота идват. Те изпълват цялото  ежедневие и ние ставаме просветлени. Усещаме живота по различен начин и разгръщаме най-дълбоките си умения и потенциал. 

  1. Пожелайте нещо на партньорите и на колегите си…

Да бъдат  щастливи. Тогава хората ще се обичат повече. .

от Миглена Иванова

 

Кратка визитка

Паола Колева Върбанчовска

Старши учител начален етап, специализация по руски език, магистър по начална педагогика

Преподава в 31 СУЧЕМ“Иван Вазов“- София

Обучение на деца от 6 до 10 годишна възраст

Базов учител към СУ “Св.св.Климент Охридски“

Подготовка на студенти профил

„Начална и предучилищна педагогика“ за държавни изпити и практическа работа с ученици

Създаване на сборници и учебни материали по БЕЛ и математика като автор към изд.“Скорпио“, РААБЕ и „Религия“ и др.

Работа по десетки европейски проекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *