Интервю с Милица Николаева – социолог и консултант

Във връзка с изпълнението на проекта „Променяме света“ на фондация „Слънчеви пътеки“, одобрен и финансиран от Столична програма „Социални иновации“ , с Договор рег.№ СОА23-ДГ56-4213 от 12.10.2023 до 25.11.2023г., в партньорство  с две културни институции в столицата: 59 ОУ“Васил Левски“ и НЧ“Димчо Дебелянов-1960  ви предлагаме интервю с Милица Николаева – социолог и консултант с над 10 годишен опит 

  1. Уважаема госпожо Николаева, как възприемате проекта “Променяме света“ към СП “Социални иновации“ на фондация „Слънчеви пътеки“, чийто партньор е 59-то ОУ „Васил Левски“ и НЧ “Димчо Дебелянов“?

През последните години се наблюдава засилен интерес към различни културни събития. Столицата ни предлага многообразни възможности чрез своя афиш. Въпреки това достъпът до някои изкуства остава далеч от определени групи в обществото. Една от основните мисии на Фондация „Слънчеви пътеки“ е да открива възможности в предизвикателствата. Именно това ни стимулира да кандидатстваме с   проект, чрез който да се преодолеят бедността и лишенията в детска възраст със социално включване през културни инициативи. Благодарна съм на сътрудничеството ни с 59-то ОУ „Васил Левски“ и НЧ “Димчо Дебелянов-1960“, които винаги успяват да наградят нашите идеи и да разширят досега до проектните резултати чрез техните публики и комуникационни канали. Както е казал  известният Махатма Ганди – „Ако искаш светът да се промени – самият ти стани промяната.“

Благодаря  на УС на фондацията в лицето на управителя Миглена Иванова и членовете Даниела Козовска и Паола Колева, които подготвиха и реализираха проекта срещу агресията и езика на омразата, както и проекти за доброто между хората.

  1. Фондацията участва през 2021г.  в още един успешен проект  „Дървото на доброто“.  Как  учениците   приемат добротата като норма на изява и успяват да я приложат в сферата на изкуството и културата?

Младото поколение доказа, че доброто може да се прояви в разнообразни форми. С популяризиране на собствените си изяви, приобщиха нови ученици и разшириха възприятията на свои връстници.

  1. Можем ли днес да променим света, да отворим път за едно по-добро бъдеще?

Разбира се, че можем да променим света! Дори бих стигнала по-далеч – длъжни сме да го направим за нас самите и … заради примера, който даваме на нашите деца. При съвременното консуматорско поведение, масова липса на морал и авторитети, сме длъжни да изкопаем пътеката за по-добро бъдеще, а на децата ще оставим да я залесят и украсят с цветя, продължавайки доброто…

  1. С кои инициативи на младите хора се гордеете и открито ги поощрявате?

Бедността и лишенията в детска възраст могат да имат неблагоприятно въздействие през целия живот, като засягат образователните постижения, способността за получаване на доходи и социалното включване. Затова насочихме усилията в настоящия проект към достъп до култура и творчество чрез подкрепа от една страна, и чрез самоучастие – от друга.

  1. Пожелайте нещо на партньорите и на колегите си…

Желая здраве на всички участници в това начинание, за да можем да се сбъдваме!

от Миглена Иванова

Кратка визитка

Милица Николаева е социолог и консултант с над 10 годишен опит. Фокусира се върху възможностите за НПО сектора и българския бизнес за развитие чрез реализиране на различни проектни идеи. Вярва, че може да бъде добър пример за малката си дъщеря и не спира да търси форми за достъп до култура и образование за социално изключени публики като единствен способ за промяна на обществените нагласи към по-добро бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *